Op bezoek bij Juliana

Op 15 juni 2015 bezochten we Juliana in Roemenië. We kennen denk ik allemaal nog wel het verhaal van Juliana. Juliana is het kleine meisje van zes jaar wat doof is. Ze woont in een klein dorpje Daia. Daia is een dorpje ver afgelegen in de voorgebergte van de Karpaten.

Vorig jaar is Juliana met haar moeder naar Nederland gekomen. Juliana is in Bernhoven onderzocht. Daar is vastgesteld dat Juliana niet geopereerd hoefden te worden mits ze een speciaal gehoor apparaat ging gebruiken. Door dit apparaat kon ze weer goed horen.

Nu zou je denken aan een goede afloop van Juliana, en natuurlijk ze kan horen maar de nazorg is zeker zo belangrijk. Juffrouw Anne, haar Juf op school heeft al het goede voor met Juliana maar heeft niet genoeg tijd om Juliana extra onderwijs te geven. Als Juliana uit school thuis komt doet ze haar gehoor apparaatjes uit en vader en moeder hebben geen tijd voor het meisje.

Conclusie Juliana leert niet om te praten, het is zelfs zo dat haar jongere zusje de geluiden die Juliana maakt na gaat doen dus een dubbel probleem. Na alles op een rijtje gezet te hebben en een goed gesprek met Juffrouw Anne en de ouders van Juliana is het het beste dat Juliana naar een speciale school gaat.

Dit geeft ook weer veel problemen met het vervoer van Juliana. Het dorpje ligt zo ver afgelegen van de bewoonde wereld dat er geen openbaar vervoer is. Dus het meisje zal intern moeten naar deze speciale school. Ook dit brengt weer vele kosten met zich mee, maar als dit gaat lukken heeft Coolen expertise al toegezegd om al deze kosten op zich te nemen.

Als wij Daia binnen rijden zien we heel toevallig Juliana lopen met haar moeder en jongere zusje. Zo te zien krijgt moeder weer een kleine. Achter de hoop stenen zie je het vervallen en kapotte huis van deze familie.

Daia met haar moeder en jongere zusje
Daia met haar moeder en jongere zusje

Weer onderweg naar onze thuisbasis. Wordt vervolgd.